Προς μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή

Το ζήτημα της διατήρησης μιας ευτυχισμένης σεξουαλικής ζωής απασχολεί σχεδόν το σύνολο των ζευγαριών. Συνήθως, μετά από μια περίοδο δύο ή τριών ετών που διαρκεί ο «σεξουαλικός μήνας του μέλιτος» το ενδιαφέρον και η απόλαυση μειώνονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο κυρίαρχες πεποιθήσεις για τη διατήρηση της σεξουαλικής απόλαυσης στο βάθος του χρόνου είναι, από τη μια, αυτή που εστιάζει στην ανακάλυψη του ιδανικού ερωτικού συντρόφου και, από την άλλη, αυτή που θεωρεί ότι μόνο μέσα από δουλειά και προσπάθεια επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι σαφές πως η πρώτη θεώρηση σχετίζεται άμεσα με την γνωστή ψευδαίσθηση περί του άλλου μας μισού, μια προσέγγιση πού υπονομεύει την πιθανότητα για δημιουργία πραγματικά οικείων σχέσεων. Κι αυτό διότι η άποψη ότι τα προβλήματα στο ερωτικό κομμάτι σημαίνουν αυτόματα και το τέλος της σχέσης υποσκάπτει την προοπτική αναζωογόνησης της σεξουαλικότητας ενός ζευγαριού.

Τουναντίον, όσοι πιστεύουν στην προοπτική της «σεξουαλικής ανάπτυξης» και αντιλαμβάνονται την ερωτική τους σχέση ως κάτι ανοιχτό στη συζήτηση και την αλλαγή, όχι μόνο μπορούν να δουλέψουν πάνω στα σεξουαλικά τους προβλήματα και να τα λύσουν, αλλά και δεν αφήνουν έτσι να μειωθεί ο βαθμός ικανοποίησης από την σχέση τους. Αυτός είναι, κατά βάση, ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διατήρηση μιας ευτυχισμένης σεξουαλικής ζωής και σχέσης.