Σεξουαλικότητα και σχέσεις

Με αφορμή το σεμινάριο Σεξουαλικότητα και επικοινωνία που διοργανώνει το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Ερευνών TIESS, μου ζητήθηκε μια συνέντευξη από την ιστοσελίδα Bella Stories.

– Τελικά πόσο φανερή είναι η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τόσο στους νέους όσο και στους πιο μεγάλους;

– Είναι κάτι παραπάνω από φανερή και απλώς χρειάζεται να κοιτάξουμε την πραγματικότητα γύρω μας για να το διαπιστώσουμε αυτό. Απουσία κάθε μορφής προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής στη χώρα μας, αφήσαμε τη σεξουαλική κουλτούρα μας να διαμορφωθεί από το αρρύθμιστο πεδίο της ψηφιακής πορνογραφίας και από τον εκρηκτικό συνδυασμό της πολυεπίπεδης κρίσης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης.

– Δηλαδή; Τι εννοείτε με αυτό;

– Εννοώ ότι ήμασταν απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουμε το πολύ ανταγωνιστικό πεδίο των σχέσεων που διαμορφώνει η πορνογραφία (δηλαδή το σεξ ως επίδοση), η κρίση (δηλαδή οι σχέσεις ως όχημα επιβίωσης) και η σεξουαλική απελευθέρωση (δηλαδή οι σχέσεις ως πεδίο χειραφέτησης και ισότητας).

– Είστε σύμβουλος σεξ, σχέσεων και γάμου. Αυτή, λοιπόν, την προβληματική συγκυρία την αντιμετωπίζετε και με την επαγγελματική σας ιδιότητα;

– Σαφέστατα. Η σεξουαλικότητα και οι σχέσεις μας δεν λαμβάνουν χώρα μέσα σε ερήμους. Διαμορφώνουν και διαμορφώνονται από το κοινωνικό περιβάλλον. Βέβαια, το πώς κάθε άνθρωπος και ζευγάρι θα πορευτεί σε αυτό το πλαίσιο και πώς εν τέλει θα διαμορφωθεί η δική του πραγματικότητα, είναι κάθε φορά μια ξεχωριστή περίπτωση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

– Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια;

– Είναι πολλά και διαφορετικά κάθε φορά. Αν ήταν να ξεχωρίσω τρία, θα έλεγα την αδυναμία χτισίματος μιας ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, τη μη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας εντός της σχέσης και το ζήτημα της μονογαμίας στις σύγχρονες συνθήκες.

– Από αυτά που μου λέτε καταλαβαίνω ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα στο επίπεδο της καθημερινότητας;

– Παλιά η καθημερινότητα και οι σχέσεις ήταν κατά βάση δομημένες σε ένα συχνά ασφυχτικό πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούσες να ξεφύγεις. Προφανώς αυτό ήταν εξαιρετικά δεσμευτικό για το άτομο, όμως από την άλλη του έδινε και έναν μπούσουλα, ένα πρόγραμμα πώς να ζήσει. Τώρα αυτό το πρόγραμμα, τον τρόπο δηλαδή να ζούμε, το διαμορφώνουμε μόνοι μας. Ή, από την άλλη, αναλαμβάνουμε το κόστος της παθητικής στάσης μας. Αλλά επειδή, όπως αναφέραμε, και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι και το πλαίσιο είναι δύσκολο και ρευστό, χρειάζεται δουλειά, υπομονή και ψυχραιμία. Ε, καμιά φορά και η γνώμη κανενός πιο ειδικού!

* Το παρόν κείμενο αποτελεί μια πιο συγκροτημένη καταγραφή της συνέντευξης με τίτλο «Σεξουαλικότητα, επικοινωνία και σχέσεις» στην ιστοσελίδα Bella Stories. Ακολουθεί το βίντεο με τη συνέντευξη.